Saturday, January 12, 2013

Pengalaman di Aeon Jusco :)




Selamat petang . Saja nak bercerita tentang pengalaman bekerja di Jusco hari tu . Tak sempat aku nak cerita sebab kesibukan bekerja + ketiadaan komputer pada waktu tu . Teringat sebab terbuka folder gambar-gambar sewaktu bekerja dekat sana . Tapi memang best sebab Jusco adalah destinasi aku sebaik saja tamat SPM .

Tarikh 05.12.11 adalah tarikh aku bermula . Secara tak sengaja aku ditempatkan Baby Department . Penat lipat baju baby jangan cakaplah tambah pula dapat buat hamper memanglah best bagi aku yang kreatif .

Mula dengan the first day, rasa kelakar sebab baju uniform kameja putih tu terlalu besar . Lama-lama kerja dekat situ , dah tahu undang-undang dia . Lama-lama baju pun kecil macam dekat atas . HEHE .

Yang best , kita dapat belajar saiz baju yang standard . Macam mana tag harga itu kita boleh dapat then lekatkan satu-satu dekat price tag . Then , bila jadi promoter , kita akan belajar cara menghormati orang , berbudi bahasa dengan pelanggan then selalu ucapkan terima kasih dengan pelanggan yang selalu ambil barang kita untuk dibawa ke kaunter . Perasaan yang sungguh best sesangat :D


03.03.12 : Pindah ke BEN 10 Kids Shoes , Kids Department

Pindah dekat BEN10 ni pun sebab gaji dia masyuk . Dan senang nak jaga sebab aku just kena jaga kasut je pun . Yang paling best , start kerja dekat BEN10 selalu dapat keluarkan resit , stapler dekat kotak then say thank you to customer . Sebelum Jusco tutup tepat pada pukul 10 malam, mesti aku dengan member yang lain pergi kutip salinan resit tadi ke satu cashier dan ke satu cashier yang lain .

Semasa bekerja dekat Jusco tu juga , selalu juga manager round dekat floor kita orang . Tapi apapun , kita bukan selalu dapat customer malaysian jeh , kekadang orang putih pun ada . Nak speaking pun kena ambil masa berfikir dulu . HUHU .

rindu nak rehat dengan Kak Mis :)


Kenangan yang aku tak boleh lupakan bila aku hilang sabar dengan seorang customer orang putih ni . Cerewet gila cari kasut . Hampir semua kasut dekat rak nak bagi anak dia cuba . Sudah aku seorang saja yang berani serve dia . Then , ada member aku buat muka . Aku just senyum sajalah .

Maybe anak customer orang putih tu nampak . Budak perempuan tu adalah dalam 6-7 tahun , tiba-tiba keluarkan semua kotak dari rak . Aku jalanlah ke situ nak susun balik . Time otw ke tempat rak tu, boleh pula dia siku aku . Time tuh memang aku dah hilang sabar .  

Start tuh aku tak tahulah nak balas macam mana then aku tinggalkan macam tu jeh then jerit  "Bodoh punya customer" . Hampir satu floor dengar suara aku . Dekat kaunter J-Card jangan cakaplah staff semua dengar suara aku .

Terus jeh aku ambil punch card terus ke tempat Kak Mis . Terus Kak Mis bawa aku keluar rehat sebab time tu memang dah pukul 5 petang , waktu rehat kita orang :)

Menangis-nangis aku cerita dekat Kak Mis . Rindu dekat Kak Mis , kalau aku ada masalah ke , tak puas hati dekat sape -sape atau sukakan seorang cashier tu , aku mesti cerita dekat dia . Even dia berpuluh tahun lebih tua daripada aku tapi dia memang seorang kawan yang baik dan matang . Serius , aku rindu Kak Mis ;)

Menyesal pula rasanya berhenti awal . Last kerja 31.04.12 . Sempat tiga bulan saja bersama BEN10 . Rindu kak supervisor saya , Kak May :) 

Menjadi seorang promoter bukanlah senang tetapi dalam masa menunggu keputusan SPM , sedikit sebanyak kita dapat menimba pengalaman untuk memahami kehendak manusia serta belajar dengan mengenal pancaragam orang yang berada di sekeliling kita :)

till the last day . goodbye Jusco !

3 comments:

Encik Hati said...

hehe....rajin keje budak nih...bgus2...bole dah wt menantu...kikiki

Winnie Mastura said...

hehe puji ke perli Encik Hati . tahulah org kerja kita bergambar . HAHA .

kingshooter93 said...

Salam..hi nk tanye.brape basic gaji kerja kt Aeon tu ye?
Thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...